sâmbătă, 3 octombrie 2009

De prin tara adunate -1-

Traseul a fost cam asa: Timisoara- Craiova- Tg Jiu- Rm Valcea- Brasov- Timisoara.
Cam ce am surprins:

intrarea in marea Termocentrala
Deoarece este o zona miniera, "Ceausescu a vrut" sa faca aici o termocentrala pa carbune cu aport de pacura. Dupa constructie, spun legendele, inginerii au realizat ca puterea energetica a carbunelui era prea mica. Asa ca, la inaugurare, la vizita marelui om, cum termocentrala trebuia sa functioneze, au adus gaz de la Resita prin conducta...

"Sistul bituminos, un carbune cu putere calorica mica, era adus din cariera din apropiere si ars "cu suport de gaz metan". Gazul are povestea lui. Initial, sistul trebuia ars cu ajutorul pacurii, dar la aceasta solutie s-a renuntat repede. In doar patru luni s-a construit o conducta de gaz de la Resita la termocentrala. La Anina, gazul n-a ajuns nici pana in ziua de azi, caci atunci nu s-a considerat necesar, si dupa '89 n-au mai fost bani."
Artcol complet:



intre Oravita- Bozovici


Rotonda- Parcul Romanesti- Craiova

Initiativa acestei importante lucrari urbanistice apartine cunoscutului edil si om de cultura N.P. Romanescu. Acesta a hotarat, in anul 1899, amenajarea unui parc pentru odihna si recreere. In anul 1900, la Expozitia Internationala de la Paris, proiectul a fost premiat cu medalia de aur, pentru ca, un an mai tarziu, lucrarile de realizare a parcului sa inceapa sub conducerea arhitectului peisajist francez Emil Redont, ajutat de fratele sau, Jules Redont, si de Emil Pinard.

Suprafata totala a parcului este de 96 de hectare si cuprinde, pe langa plantatiile ornamentale de arbori si arbusti, o intindere de apa de peste 4 ha, un hipodrom de 20 ha, drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 km lungime. De asemenea, parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mica gradina zoological si cateva restaurante.

O deosebita valoare au plantatiile forestiere si ornamentale, cu peste 250 de specii de arbori si arbusti. Dintre varietatile decorative, cele mai demne de atentia vizitatorilor sunt Pinus excelsa wal (un conifer originar din Himalaya), Cerasus serrulata, Acer saccharinum, Alnus glutinosa etc.



Aspect din Parcul Romanesti- Craiova


Arhitectura unei porti de acces pe Podul Suspendat- Parcul Romanesti, Craiova

Podul Suspendat- Parcul Romanesti- Craiova

Poarta Podului Suspendat, Parcul Romanesti- Craiova

Începută în 1514 din vrerea lui Neagoe Basarab, domn al Tarii Romanesti (23 ian. 1512 - 15 sep. 1521) de a crea un monument fără seamăn de frumos lucrările ei s-au încheiat trei ani mai târziu, aşa încât la 7 ianuarie 1517, domnitorul si-a vazut constructia teminata. Manastirea a fost construita pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumaţi.









Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare - Pravăţ, jud. Argeş, cunoscut si sub numele de "Mausoleul de la Mateiaş", situat pe dealul cu acelaşi nume, este dedicat cinstirii eroilor care si-au pierdut viata pe culuarul Bran-Rucar-Campulung Muscel in timpul luptelor de rezistenta din Războiul de întregire Naţională dintre anii 1916-1918, si a fost inaugurat in 24 octombrie 1984.














1203: Tradiţia şi cronicile calendarelor braşovene îl consideră ca an „în care s-a început zidirea Braşovului”. Totuşi documentele şi izvoarele sigure nu confirmă această dată.






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





va urma: Tirgu Jiu

4 comentarii:

doruldezid spunea...

cam sec. brasovul nu ti-a zis nimic?nicio impresie...

Nelinistitu spunea...

Sec, nesec, mie-mi placu! Si pozele-s faine tare!

Papillon spunea...

sec, nesec, incerc sa aduc putina informatie in plus, si sa-mi promovez artistu' din mine prin postarea de poze. Brasovul mi-a lasat impresia unui oras dragut, primitor, care m-ar adopta usor in cazul in care as vrea sa ma mut... oameni faini am cunoscut, care m-au facut sa ma gandesc ca inca as mai putea lega prietenii chiar si la varsta asta...

Cristi Trandafir spunea...

superb ! mi se face dor de Romanica :)

Cati sunteti, de unde, incotro?